Sunumlar Ne Zaman Başarısız Olur?
Hikayeler en etkili iletişim yöntemidir. Bir konu hikaye yapısında anlatıldığında daha etkili olur; anlaması ve akılda tutması kolaydır. Çünkü hikayeler duygulara hitap eden, çarpıcı bir anlatım diline sahiptir. Bir hikaye anlatıldığında anlatan kişinin söylediklerini hissederiz. Hikayelere tepki gösteririz; fiziksel etkisini tecrübe ederiz. Kalbimiz daha hızlı çarpabilir. Gözbebeklerimiz irileşebilir. Mimik ve jestler ile dinlediğimize tepki gösteririz.
Peki, bu tür bir hikaye anlatımının iş hayatında ne işi var? Sunum dendiğinde aklımıza gelen ilk şey duygulara hitap eden çarpıcı bir hikaye anlatımı değil. Bir hikayenin içine bir PowerPoint slaytı eklediğimizi düşünün. Bir anda herşey düz ve sabit bir çizgiye dönüştü. Artık hikayenin heyecan verici, enteresan hissinden çok uzaktayız. Bir sunumu bu kadar hızlı bir şekilde sıkıcı yapan ve başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olan şey nedir?
İş hayatında sunumlar büyük çoğunluğunun amacı, dinleyiciyi yeni bir bilgi ile tanıştırmaktır. Bu bilgi bir hizmet, ürün ya da rakamsal veri olabilir. Bazen bir raporun özeti sunulur, bir çeyreğin kapanış sonuçları açıklanır veya yeni bir satış stratejisi paylaşılır. Ne yazık ki, bir çok sunum bir raporun slaytlara kopyalanıp yapıştırılmasından oluşuyor. Uzun metin ve rakamlarla doldurulmuş slaytlar dinleyici ile birlikte okunuyor; sunumu yapan kişi, slaytta yazanı herkesle birlikte tekrar ediyor ve biz de buna iş hayatında sunum diyoruz.
Bir hikaye içermeyen sunumlar başarısız olurlar. Rapor yazımı ile hikaye yazımı birbirlerinden en uzak yazı türleridir. Biri detaylı veriler ve araştırmalar sonucunda bir araya getirilen ve belli bir yapıda yazılan yazıdır. Diğeri ise, duygulara hitap eden ve olayları akıcı bir kurgu içinde anlatan yazı türüdür. İş hayatında bir sunumun başarılı olması ve hatırlanması için onun hem rapor yazımı hem de hikaye anlatımının özelliklerini içermesi gerekir.
Peki başarılı sunum ne demektir? Dinleyicinin dikkatini sunum boyunca çekebilen, akılda kalan ve sunumu yapan kişinin hedeflediği etkiyi yaratan (ürünü almaya ikna olmak, stratejiyi benimsemek, şirketin finansal durumunu doğru anlamak vs.) sunumlar başarılı sunumlardır. Başarılı bir sunum yapmak için bilgiyi bir hikaye kadar çarpıcı şekilde anlatabilme sanatına hakim olmak gerekir. Hikaye anlatımının püf noktaları için daha önce yayınladığımız bu blog yaz okuyabilirsiniz. Ayrıca, etkili sunumlar için doğru yapı ve bu yapıya uygun İngilizce sunum ifadelerini de bu videomuzda izleyebilirsiniz.
Sunumunuz yıl sonu satış rakamları gibi tamamen verilere dayanan bir konuda olsa dahi, o sunumu hikayeleştirebilirsiniz. Örneğin, sene başındaki durumu hatırlatıp, o tarihte belirlediğiniz hedefler ile başlayabilirsiniz. Daha sonra sene boyunca yapılan çalışmaları, gerçekleştirilen projeleri ve karşılaşılan zorlukları hikaye dilinde sırasıyla anlatıp bu çalışmaların sonuçlarını rakamlarla açıklayabilirsiniz. Son olarak da, hikayenin kapanışı için bu sonuçları yorumlayabilir, öğrenimleri sıralayabilir veya bir sonraki sene için öngörülerde bulunabilirsiniz.
Hikaye dilinde ve yapısında anlatım ile dikkat çeken, akılda kalan ve istediğiniz etkiyi yaratan sunumlar yapacak; başarılı sunumlarınız sayesinde iş hayatında öne çıkacak, fark yaratacak ve tercih edileceksiniz.
İş hayatında sunum yapmaktan kaçış yok. Bir mülakat, bir müşteri ziyareti ya da bir yönetim kurulu toplantısı için sunum yapma görevi size verilebilir. Eğer ortak dili İngilizce olan bir şirkette/işte çalışıyorsanız, hikayeleştirilmiş, başarılı İngilizce sunumlara hazırlanırken bizimle çalışabilirsiniz. Dinleyici kitlenizin özelliklerine ve kültürüne uygun, profesyonel bir İngilizce ile hazırlanmış, ikna edici sunumlar yapmak için 3-12 saat süren bireysel danışmanlık alabilir veya en önemli bilgileri ve İngilizce sunum ifadelerini içeren 1 günlük workshop eğitimine katılabilirsiniz.