İş Başvurunuzu Mülakata Çevirecek 3 İpucu
İngilizce’de “Problem-Agitate-Solve” metodu olarak bilinen ve önyazı hazırlarken kullanılan bu 3 basamaklı yöntem ile iş başvurunuzu mülakata çevirin.
1- Sorunu Tanımlayın.
İşverenlerin %55’i özgeçmişiniz ile gönderdiğiniz ön yazıyı okumuyor. Neden okusunlar ki? Ön yazıların çoğunda karşımızdaki kişiye bize işi vermesi için neredeyse yalvarıyoruz.
İşe alım müdürü sizin rüyalarınızı gerçeğe dönüştürmek için çalışmıyor! Onlar için öncelik her zaman kendi menfaatleri olacak. İşverenler bir mülakata girdiklerinde şirketin veya ilgili departmanın daha etkili ve başarılı olmasına katkı sağlayacak ve harikulade işler çıkaracak bir aday aramaktadır. Bu kişinin siz olduğunu önyazınız ile ortaya koyun. Nasıl mı? Kendinizi ve önyazınızı farklılaştırarak!
Örneğin, lise yıllarından beri okuduğunuz bir moda dergisinde size uygun bir pozisyon açıldı ise, önyazınıza bir sizi ve dergiye olan ilginizi ortaya çıkaracak bir cümle ile başlayabilirsiniz:
“EEC dergisini yıllardır takip eden tecrübeli bir okuyucunuz olarak, moda haftasının ne kadar stresli ve yoğun bir dönem olduğunu anlayabiliyorum.”
20 kelimelik bir cümle ile işe alım müdürüne iki mesajı vermiş oluyoruz: Çözmeye çalıştığınız problem anlıyorum ve daha önce bu durumda bulundum. Yöntem basit: İş tanımlamasında hiç bir zaman açıkça yazılmayan sorunu bularak çözümü sunabileceğinizin altını çizmek.
Önyazınızı hazırlarken kendinize “Neden?“ sorusunu sorun. Bu beceri veya sorumluluk bu görev için neden önemli? Şirket bu beceriyi neden talep ediyor? Daha fazla cevap bulamadığınız noktaya kadar sorgulayın. Neden sorularının sonunda geldiğiniz nokta, başvurduğunuz görev için gerçekten gerekli olan ihtiyacı ortaya çıkaracaktır.
2- Sorunu Abartın.
Sorunu tanımladıktan sonra işin eğlenceli kısmına geçebilirsiniz.
Hiçbir işe alım müdürü, “çalışanlara binlerce TL akıtmaya bayılırım“ demeyecektir. Sıra ona önündeki problemin ne kadar zorlu olduğunu ve tam da bu yüzden bu problemin çözümünün ne kadar değerli olduğunu hatırlatmakta. Yaraya tuz basmaktan çekinmeyin.
Örneğin: “Hem ekibin hızına ayak uyduracak birini hem de talep etmiş olduğunuz SEO-bazlı 75 sayfalık sunumu hazırlayıp sunabilecek birini arıyorsanız…”
Dikkat edin, “projeleri hızlı bir şekilde tamamlayacak” gibi genel bir kalıp kullanmadık. Önyazımda, görevin sorumlulukları ve konuyu bildiğimi gösteren, başvurduğum işe özel bir örnek kullanarak stres içerisinde olan yöneticinin ne talep ettiğini anladığımı ve talep edileni yerine getirebileceğimi göstermiş oldum. Böyle bir cümlenin önyazınızı okuyacak kişide daha büyük bir etki bırakacağından emin olabilirsiniz.
Eğer başvurduğunuz sektörü veya görevi yakından tanımıyor iseniz, soru sormaktan çekinmeyin. Başvurduğunuz ekipte yer alan bir kişi ile iletişime geçin (LinkedIn bunun için harika bir platform), merak ettiğiniz soruları ona sorun ve şirketin veya ekibin karşılaştığı zorluklardan bahsederken onu pür dikkat dinleyin. Bu zorlukları ve bulduğunuz çözümlerini daha sonra önyazınızda kullanacaksınız.
Görüşmelerde içgüdüsel olarak bizimle benzer bir vücut dili kullanan kişilere karşı güven hissederiz. Bir önyazıda vücut dilinizi kullanamazsınız ancak buna en yakın şeyi kullanabilirsiniz: Ulaştığınız kişinin cümleleri arasındaki ipuçlarını yakalayın, konuşurken kullandığı ifadeleri hatırlayın ve önyazınızda bu ifadeleri kullanın.
3- Soruna Çözüm Bulun.
Sorunu ve çıkardığı zorlukları karşınızdakine ballandırarak anlattınız. İşe alım müdürü bu noktada kıpırdanmaya başlamış olmalı. Sıra çözümü sunmakta.
Çözüm sizsiniz! Bu sorunu çözmede sizi nitelikli yapan becerilerin neler olduğunu düşünün. İşe alım müdürü adaylar arasından sizi göz önüne getirdiğinde şunu düşünmeli: “Esra? Evet, Esra bizim sistemimizi biliyor ve gerçekten işi bitirecek, sorunu çözüme ulaştıracak birine benziyor.”
İşe alım kararını verecek kişinin hakkınızda böyle düşünmesini nasıl başarırız?
“Executive English Coaching ekibi ve ben eskiden beri tanışıyoruz. Bu sayede onlarla hızlıca işe koyulabilirim. Günde bir kaç farklı blog girişi yapmak, eğitimlerin içeriklerini güncellemek, web sayfasında en güncel iş kitaplarının bilgilerini yayınlamak gibi çeşitli görevleri daha önce defalarca gerçekleştirdim. Ama herşeyden önemlisi, benden hiçbir zaman “Bu benim görev tanımlarım arasında değil!” cümlesini duyamazsınız.”
4- Özgüvenle Sonlandırın.
Bütün bu uğraşların sonunda önyazınızı “Sizden en kısa sürede haber almayı umuyorum” diye sonlandırmayacaksınız, değil mi? Bunun yerine, önyazınızı özgüveninizi, yetkinliklerinizi ve söz konusu pozisyona olan ilginizi sergileyerek sonlandırın. Örneğin “Üretim konusundaki ihtiyaçlarınızı öğrenmeyi ve ekibinize katılarak size nasıl destek olacağımı anlatmayı isterim.”
İşte bu!
Şöyle düşünün: bu pozisyona başvuran diğer herkes bir cümleye kaç adet etkileyici kelime sığdırabilirim diye düşünüyor olacak. Onlar bu görev için ne kadar heyecanlı olduklarını ve ne kadar çok çalışacaklarını anlatırken siz bu önyazı formülü ile bunları çoktan kanıtlamış olacaksınız.
—
Kişilerin kariyerlerinde başarı kazanmaları için özel tasarlanmış eğitimler düzenleyen ve global iş iletişimi alanında profesyonellere koçluk hizmeti veren Executive English Coaching, bu kapsamda İngilizce Özgeçmiş Düzenleme (CV Drafting) hizmeti de sunmaktadır.
Türkçe özgeçmişinizi İngilizce’ye çevirerek veya mevcut İngilizce özgeçmişinizi yeniden düzenleyerek, uluslararası standartlarda, profesyonel ve etkili ifadeler ile hazırlanmış bir özgeçmişe dönüştürüyor ve hayalinizdeki pozisyona giden yolda ilk adımı atmanızı sağlıyoruz.
İngilizce mülakatlara hazırlanmak için bizimle iletişime geçin
İletişim: 0216 445 86 66 / info@executiveenglishcoaching.com
“Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince referans gösterilmeden yayınlanamaz”