İngilizce Sunumlarda Heyecanlanmamak için 6 Öneri
Geçen ay Executive English Coaching ofisinde gerçekleştirdiğimiz Presentations English workshop eğitimi sonrasında İngilizce sunumlar konusunda yeniden bir blog yazma zamanı geldiğini farkettik. Bir önceki benzer konulu yazımızda İngilizce sunumlarda kullanılan profesyonel İngilizce ifadeleri bir listede toplamıştık.
Bu sefer ise ana dili İngilizce olmayan kişilerin İngilizce sunum yaparken yaşadıkları heyecanın ve bu heyecandan doğan hataların önüne geçmek için bazı öneriler sunmak isteriz.
- Sunumun İlk 90 Saniyesini Ezberleyin.
Araştırmalara göre dinleyiciler sunuma başladıktan sonraki ilk bir buçuk dakikada hakkınızda bir algıya varıyorlar. Bu yüzden ilk 90 saniyede söyleyeceklerinize çok iyi çalışmalı, kağıda veya ekrana bakmadan konuşabilecek noktaya gelene kadar defalarca tekrar etmeli, hatta ezberlemelisiniz. Sunum boyunca yer yer dilbilgisi hataları yapabilirsiniz; hata yapmaktan çekinmeyin. Ancak, bu ilk 90 saniyede kuvvetli bir algı oluşturmak için hatasız bir İngilizce kullanmalısınız.
- İlk 90 Saniyede Bunları Söyleyin.
Her sunum bir yolculuktur. Dinleyicileriniz ise yol arkadaşınız. Onların rehberi olarak sunumun en başında onlara yolu ve hedefi göstermeli, bunun için de bazı soruları cevaplamalısınız. İngilizcede Who, Why, What ve How sorularına en baştan cevap vererek dinleyicilerin aklındaki soruları cevaplamış olursunuz.
- Who? Kendinizi tanıtın. Sunum yaptığınız konudaki tecrübenizi belirterek güvenilirlik oluşturun.
- Why? Sizi neden dinlemeliler ve dinlerlerse ne öğrenecekler belirtin. Sunumun amacını açıklayın.
- What? Sunumun sırasını, içeriğininin özetini anlatın. Mümkünse ana konuları üç bölümde anlatın.
- How? Sunumun süresini, uzunsa sunum süresince verilecek araları, not almanın gerekli olup olmadığını, dinleyicinin ne zaman soru sorabileceğini baştan belirleyin.
Bu soruları cevaplayacağınız giriş bölümüne çok iyi çalışın; bu kısmı geçtiğinizde zaten heyecanınızın yatıştığını göreceksiniz.
- Güçlü bir Son için Bunları Yapın.
İngilizce sunum yaparken heyecanlanmanın bir sonucu olarak yapılan en sık hata sunumu etkili bir biçimde kapayamamaktır. Bir çoğumuz hemen bitmesi için, konuları anlatıp, gerekli bilgileri verdikten sonra hemen teşekkür edip yerimize geçmeyi tercih ederiz. Ancak etkili bir sunum için, etkili bir son şarttır. İlk 90 saniyede olduğu gibi, sunumun son 60 saniyesinde söyleyeceklerinize de çok iyi çalışmalısınız. Bir sunumun sonuna yani varış noktasına geldiğinizde aşağıdaki adımları takip ederek sunumunuzu etkili bir şekilde sonlandırın:
- Sinyal Ver: Sunumun sonuna geldiğinizi bir cümle ile belirtin. (Örneğin: “This brings me to the end of my presentation.”) Bu noktada dikkati dağılan dinleyicileri yeniden sunuma çekeceksiniz.
- Özetle: Sunumunuzun başlıca konularını özetleyin. Yeni bir bilgi vermeyin. Her bi konu başlığı için en fazla bir cümle uzunluğunda konuşun.
- Sonuçlandır: Sunumu dinleyen kişiye hangi mesajı vermek istiyorsunuz? Özetlediğiniz konuları bir sonuca bağlayın. Her sunum ezber bozan bir mesaj ile bitmek zorunda değildir. Bazen sunumunuzun ana amacı yalnızca karşınızdakini bilgilendirmektir. Bu durumda “Now you have the necessary information to…” veya “I have provided you with the latest news on…” gibi bir cümle ile de sunumunuzun sonucunu dile getirebilirsiniz.
- Son Açıklamalar: Dinleyicilere teşekkür etme ve soruları kabul etme zamanı. Ayrıca eğer iletişim bilgilerinizi ya da sunumun bir özetini paylaşacaksanız bunları da en son açıklamalar kısmında yapabilirsiniz.
- Konuşma Metni (Script) Hazırlayın.
Sunumunuzda baştan sona söylemeyi planladığınız herşeyi profesyonel ancak konuşma dilinde bir İngilizce ile yazın. Adeta bir filmin replikleri gibi siz de her slide (ya da her ekran, grafik, konu vs.) için söyleyeceklerinizi önceden belirleyin. Burada önemli olan yazı dilinde, çok uzun ve ağdalı cümleler yazmamaktır. Özellikle ana dili İngilizce olmayan bir dinleyici kitlesinin dikkatini konunuza çekmek ve dikkati devam ettirmek için konuşma dilinde kullanılan, kolay anlaşılır, basit ve kısa cümleler kurun.
- En Az 3 Defa Tekrar Edin.
İngilizce sunum yaparken heyecanınıza hakim olmanın en etkili yolu sunuma çok iyi hazırlanmaktır. Anlatacağınız konuyu ve kullanacağınız İngilizce ifadeleri önceden belirleyip script olarak yazdıktan sonra sunumunuzu baştan sonra en az 3 defa tekrar edin. Sesinizi kaydedip dinlemek veya başkasına dinletmek de konuşma hızını ve anlaşılırlığını anlamak için etkili bir yöntemdir. Sunumun tamamını ezberlemeyin ancak hikayenizi (yolunuzu) çok iyi bildiğinizden emin olun. Yola hakim olduğunuzda araya bir teknik aksaklık veya soru girdiğinde de (yoldan saptığınızda) kaldığınız yerden kolaylıkla devam edebilirsiniz.
- Nefes Alın. Ara Verin.
Sunumunuza başlamadan önce derin bir nefes alın. Çok içten, sesli veya bariz olmasına gerek yok. Bu derin nefesle beraber iyi hazırlandığınız kuvvetli bir giriş (ilk 90 saniye kuralı) heyecanınızı oldukça yatıştıracaktır. Sunum esnasında da 3-5 saniyelik aralar verip nefes alın. Hem düşüncelerinizi toparlamanızı ve bir sonraki konuya girişte rahatlamanızı sağlayacaktır; hem de dikkati dağılan dinleyicileri meraklandırarak daha çok kişinin sizi dinlemesine yol açacaktır.
Executive English Coaching Sunum İngilizcesi Eğitimleri:
İş hayatında daha akıcı ve profesyonel bir İngilizce sunum için gerekli bilgileri öğreneceğiniz ve sunum pratiğini kazanacağınız Executive English Coaching PRESENTATION ENGLISH eğitimleri devam ediyor!
Kişiye, sektöre ve şirkete özel, daha detaylı bir çalışma için 3-12 saat süren bireysel eğitimler alarak kişisel sunumlarınıza odaklanabilir veya en önemli bilgileri içeren ve her katılımcının en az 1 adet sunum pratiği yaptığı, 1 günlük workshop eğitimine katılabilirsiniz.
Detaylı bilgi için lütfen tıklayınızveya 0216 445 86 66 / info@executiveenglishcoaching.com adresinden bize ulaşınız.
Executive English Coaching Hakkında:
Kurumsal şirketlerde çalışan yöneticilerin ve iş insanlarının uluslararası iş dünyasında en çok ihtiyaç duydukları konu iş İngilizcesine hakim olmak ve düzgün bir iletişim kurarak güven ve değer kazanmaktır. Tamamıyla global iş iletişimi (Business English) konusuna odaklanan Executive English Coaching işte tam bu noktada iş dünyasında yer alan kişilerin kendilerini ve içeriklerini karşıya doğru ve özgüvenle aktarması için iş İngilizcesi konusunda destek vermektedir.
Executive English Coaching, kurumsal tecrübeye sahip uzmanlardan oluşan eğitim kadrosuyla kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda kariyerlerinde emin adımlarla ilerlemelerini sağlamaktadır. Düzenli, istikrarlı ve disiplinli koçluğa inanan Executive English Coaching, katılımcıların gelişimlerini takip edip hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. Eğitim boyunca değişmeyen eğitmen kadrosuyla bireysel ve grup eğitimleri sunmaktadır. Eğitimler, katılımcıların iş yoğunluğuna uygun olarak esnek saatlerde düzenlenmektedir.
“Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince referans gösterilmeden yayınlanamaz”